sunnuntai 16. lokakuuta 2016

UUSI TILINTARKASTUSKERTOMUS JA TILINTARKASTUKSEN HINTA


Tilintarkastuskertomus uudistuu Suomessa. Uudistus toteutuu käytännössä tulevan talven aikana sekä sisällöllisesti että rakenteellisesti lainsäädännön ja kansainvälisten tilintarkastusstandardien muutosten seurauksena. Tavoitteena on entistä informatiivisempi tilintarkastuskertomus, josta lukijat saavat merkityksellisempää tietoa päätöksentekonsa tueksi Mitä se vaikuttaa tilintarkastuksen hintaan? Vertailutietoa on saatavissa Isosta-Britanniasta.
Ensimmäiset tutkimustulokset uuden tilintarkastuskertomuksen vaikutuksista Iso-Britanniassa pohjautuvat uuden kertomuksen ensimmäiseen käyttövuoteen. Tutkimuksen mukaan tilintarkastuspalkkiot ovat nousseet keskimäärin 5-7 % edellisestä tilikaudesta ensimmäiseen uuteen kertomustilikauteen.
Tutkimustulokset osoittavat, että nousu ei ole peräisin yleisistä tilintarkastusmarkkinoiden olosuhteista vaan uudesta tilintarkastuskertomuksesta, joka nosti tilintarkastustyön määrää ja tilintarkastusriskiä, mikä puolestaan vaikutti tilintarkastuspalkkioihin. Tutkijat toteavat, että tilintarkastuskertomuksen pituus ja riskien lukumäärä ovat positiivisesti sidoksissa tilintarkastuspalkkioon.

Tämä tarkoittanee myös, että haastavien tilintarkastusseikkojen arvioinnin ja viestittämisen ja tilintarkastajalta vaadittavan työnpanostuksen välillä on yhteys. Sen sijaan tutkijat eivät pystyneet osoittamaan tilintarkastuksen laadun muutosta (mitattuna absoluuttisina harkinnanvaraisina jaksotuksina) tai sijoittajien suhtautumisen muutosta.

Samainen tutkimus osoittaa, että tilintarkastajien käyttämä olennaisuuden raja oli keskimääräinen 0,6 prosenttia taseen loppusummasta.

LÄHDE: Gullqvist Benita: Uudistunut tilintarkastuskertomus – kokemuksia Iso-Britanniasta ja Alankomaista. Balanssi 4/2016.

4 kommenttia:

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Myös pienenkin yrityksen normitilintarkastuskertomus muuttuu joskaan muutokset ovat vähäisemmät. Mitään dramaattista uutta ei tule - ellei siihen lasketa pitkä selostus siitä, mitä (ISA)tilintarkastus on.

Formaatissa on muutoksia. Kun vahassa vielä oli oli kansallisia virityksiä, nyt omaksuttu formaatti on suoraan ISA-standardeista. Jopa niin, että nekin osat, jotka tulisivat tilintarkastuslaista, mutta joita ei ole standardeissa, on jätetty tyystin pois.
Pieni vertailuni osoittaa pääasialliset muutokset http://ow.ly/EC3W305Fwof.

Kun normi-/pienyritystarkastuksessa ei ole ns. KAMeja eli "tilintarkastuksen kannalta keskeiset seikat" - osiota, uudella mallilla ole vaikutusta tilintarkastuksen hintaan; hintapaineet kohdistuu siten vain murto-osaan kaikista tilintarkastuksista.

Olennaisuuden rajasta: Englannin isojen tilintarkastustoimistojen valvojan tutkimuksen mukaan, tuloslaskelman erät on usemmiten käytetty lähtökohta silloin kun sellainen on tilintarkastajan käytössä. Tapausksista "Tulos ennen veroja" 6/10 "liikevaihto" 3/10 ja loput 1/10 taseen loppusumma tai netto-omaisuus. Olennainen erä oli 5-10 % tuloksesta ennen veroja, 0,5-2 % liikevaihdosta tai taseen loppusummasta. Prosentit kasvoivat kun kohteen koko pieneni.

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Iso-Britannian nykyinen tilintarkastuskertomus on keskimäärin 3-8 sivua eli 2147 sanaa. Minun uusi suomalainen tilintarkastuskertomukseni on 665 sanaa. Onko Iso-Britannian ISA niin paljon pitempi, että siihen saadaan 1482 sanaa enemmän?!

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Ilman liitesivua mutta toimintakertomuksella tilintarkastuskertomuksessa sanoja on tosiaan tuo reilu 400. Vastaava luku on UK:ssa 1060. Todellinen ero on kuitenkin hyvin vähäinen, heillä on joitakin omasta lainsäädännöstä tulevia raportointivelvollisuksia joita meillä ei ole. Huomattava osa kertomuksessa on sanasta sanaan aivan samaa kummassakin.

Tässä pieni, pikainen vertailu:http://ow.ly/Ngi8305Y2w4

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Dosentti Benita Gullkvist Hankenilta tietää kertomus on pidennetty 758 sanasta 2147 sanaan.