torstai 16. helmikuuta 2017


PÄÄOMALAINAN KIRJAUS
Pääomalainat merkitään taseeseen erillisenä eränä.
Pääomalaina esitetään vieraan pääoman ryhmässä ja on siis vierasta pääoma.

Kirjanpitolain uudistuksen 2016 jälkeen omaan pääomaan voidaan kirjata sellainen pääomalaina, jota yhteisö pitää oman pääoman luonteisena siten kuin IAS-asetuksella hyväksytyissä tilinpäätösstandardeissa omaan pääoman luettavilta arvopapereilta edellytetään. Kirjaus perustuu kirjanpitovelvollisen harkintaan (Villa 2017luento).
Perusmuotoinen pääomalaina ei riitä omaan pääomaan kirjaamiseen. Jotain tarvitaan lisää.

Pääomalainan omaan pääomaan siirtäminen ei lisää jakokelpoisia voittovaroja. Onko pääomalainan ”siirtämisellä” omaan pääomaan mitään merkitystä? Ilmeisesti ei ole.

 

LÄHDE: Villa Seppo (2017luento) Pääomalainan kirjaaminen taseeseen. Luento 13.1.2017, Tilintarkastajapäivä 2016, Finlandia talo.

2 kommenttia:

Lasse Åkerblad kirjoitti...

Siis Villan mukaan "perusmuotoinen pääomalaina ei riitä omaan pääomaan kirjaamiseen. Jotain tarvitaan lisää."

Milloin pääomalaina voi olla jotain muutakin, eikö se ole aina "perusmuotoinen" pääomalaina ollakseen pääomalaina ylipääpänsä? Mikä tämä lisätarve olisi käytännössä?

Kyllä kirjaus omaan pääoman otsikon alle kirjattuna on paljon hyödyllisempi kuin velkoihin kirjattuna, esim. OYL 20:23§ vastaan. Ja luottoluokituslaitosten laskemaan omavaraisuusprosenttiin se vaikuttaa kivasti - voivat firmalle prosentinperusteella tarjota jopa AAA-todistusta!

raunonblogi.blogspot.fi kirjoitti...

Villan mukaan luottoluokittaja osaa aina lukea taseesta rivin "pääomalaina" ja tulkita sen luokitusta tehdessään yhdenmukaisella tavalla, onko se sitten kirjattu vieraaseen tai omaan pääomaan.