perjantai 16. kesäkuuta 2017

ANALYYTTISET TOIMENPITEET TILINTARKASTUKSESSA


Analyyttisillä toimenpiteillä tarkoitetaan erilaisten suhdelukujen ja tunnuslukujen laskentaa asiakkaalta saatujen tietojen perusteella ja näiden tulosten vertailua etukäteen määriteltyyn odotusarvoon. Analyyttisten toimenpiteiden avulla saadut tiedot voivat paljastaa epätavallisia muutoksia esimerkiksi edelliseen vuoteen verrattuna ja siten auttaa tilintarkastajaa tunnistamaan alueita, joissa mahdollisesti on lisääntynyt olennaisen virheellisyyden riski.

 Analyyttisten toimenpiteiden avulla voidaan helpommin tunnistaa sellaisia poikkeuksellisia liiketapahtumia tai muita tapahtumia sekä kehityssuuntia, joilla voisi olla ehkä vaikutusta tilintarkastukseen. Tunnistettavat epätavalliset tai odottamattomat yhteydet voivat auttaa tilintarkastajaa tunnistamaan olennaisen virheellisyyden riskejä ja väärinkäytöksiä.

Alustavat analyyttiset toimenpiteet eivät yleensä ole kovin yksityiskohtaisia eivätkä monimutkaisia. Useimmiten käytetty tieto on summatason yhteenvetoa, josta johtuen analyysin tulokset antavatkin vain summaarisen viitteen mahdollisesta olennaisesta virheellisyydestä. Tällaisissa tapauksissa voi tilintarkastajalle olla analyyttisten toimenpiteiden tulosten ymmärtämisessä ja arvioimisessa apua siitä, että hän ottaa huomioon myös muun tiedon, joka on hankittu olennaisen virheellisyyden riskejä tunnistettaessa.

 
LÄHDE: Halonen, Kaarina – Steiner, Maj-Lis (2010). Tilintarkastusprosessi käytännössä. WSOYpro Oy, Juva.

Ei kommentteja: