keskiviikko 16. elokuuta 2017

JOHDON VAHVISTUKIRJE JA SEN OIKEUDELLINEN MERKITYS


Johdon vahvistuskirjeessä johto vakuuttaa, että se on täyttänyt tilinpäätöksen laadintaa koskevat velvoitteensa ja antanut tilintarkastajalle kaikki olennaiset tiedot, pääsyn tilintarkastettavaan aineistoon ja riittävät kommunikointimahdollisuudet.
Johdon vahvistuskirje ei poista, vähennä tai lisää tilintarkastajan tilintarkastuslaissa määriteltyä vastuuta, eikä yhteisön johto allekirjoituksella lisää oma vahingonkorvausvastuutaan.

Todistelutarkoituksessa vahvistuskirjeellä on merkitystä pyrittäessä osoittamaan, onko johto toiminut rehellisesti kirjeen sisällön hyväksyessään. Kirjeellä osoitetaan myös tilintarkastajan tietoisuutta merkittävän riskin olemassaolosta. Talousjohtajan allekirjoittamalla kirjeellä ei ole sitä oikeudellista merkitystä kuin toimitusjohtajan allekirjoittamalla kirjeellä, koska hän toimii ainoastaan asemavaltuutuksen nojalla. Johdon mukauttaessa vahvistuskirjettä sisällön tai antajan osalta tilintarkastajan tulee arvioida tapauskohtaisesti, täyttääkö vahvistuskirje hyvän tilintarkastustavan sille asettamat vaatimukset. Tilintarkastaja ei voi antaa lausuntoa, jos hän ei saa riittävästi tilintarkastusevidenssiä. Johdon vahvistuskirje on osa edellä tarkoitettua evidenssiä.

LÄHDE: Ruohonen Janne (2017) Johdon vahvistuskirje tilintarkastuksessa. Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium. (Luento).

Ei kommentteja: