tiistai 1. elokuuta 2017

UUSI TILINTARKASTUSKERTOMUS


Tilinpäätöksestä annettava lausunto on uudessa tilintarkastuskertomuksessa sijoitettu kertomuksen alkuun. Näin lukija näkee heti kertomuksen keskeisimmän informaation, eli antaako tilinpäätös oikean ja riittävän kuvan tarkastuskohteen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Kun ennen annettiin lausunto siitä, antaako tilinpäätös oikeat ja riittävät tiedot yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta, nyt lausutaan 1.1.2016 voimaan tulleen uuden kirjanpitolain mukaisesti tilinpäätöksen oikeasta ja riittävästä kuvasta ja siitä, täyttääkö tilinpäätös lakisääteiset vaatimukset.
Tilintarkastajan velvollisuuksia kuvataan uudessa tilintarkastuskertomuksessa huomattavasti aikaisempaa laajemmin. Noin yhden sivun mittaisessa osiossa lukijaa informoidaan siitä, mitä toimenpiteitä tilintarkastukseen kuuluu.

Toimintakertomus ei ole enää osa tilinpäätöstä, eikä siitä siksi lausuta tilinpäätöksen tilintarkastusta koskevassa osiossa. Toimintakertomus ei jää tilintarkastuksessa kuitenkaan huomioimatta. Tilintarkastaja antaa toimintakertomuksesta kaksi lausuntoa. Ensimmäinen lausunto annetaan siitä, onko toimintakertomus laadittu sen laatimiseen sovellettavien säännösten mukaisesti. Toinen lausunto sisältää informaation siitä, ovatko tilikauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot yhdenmukaisia.

Tilintarkastuskertomuksessa on lisäksi todettava, onko tilintarkastaja tilintarkastuksen yhteydessä saamiensa tietojen perusteella havainnut olennaisia virheellisyyksiä toimintakertomuksessa, sekä ilmoitettava näiden virheellisyyksien luonteesta. Toimintakertomus ei siis jää huomiotta.

 

LÄHDE: Taloyhtiö: näin tilintarkastuskertomusta tulee uudistaa vuonna 2017. http://www.taloyhtio.net/55075.aspx >haettu 1.7.2017.

Ei kommentteja: