keskiviikko 31. tammikuuta 2018

HYVÄ VEROJÄRJESTELMÄ TARJOAA MAHDOLLISUUKSIA SUUNNITTELUUN


Kansainväliset yritysveroasiat ovat olleet viime aikoina paljon esillä, kun valtiot haluavat turvata omat verotulonsa. Myös Suomen Verohallinnon on väitetty toimivan entistä tiukemmin tulkinnoin.

 Verottajan toiminnan on oltava läpinäkyvää, ennustettavaa ja perustuttava lakeihin. Verohallintokin tekee virheitä, mutta se ei ole mielivaltainen.

Yritykset ja yksityishenkilöt käyttävät lain sallimia mahdollisuuksia suunnitella verotustaan. Hyvä verojärjestelmä tarjoaa tähän sopivia keinoja.

Verohallinnon kuuluu olla kiinnostunut harmaasta alueesta, jossa verosuunnittelun ja veronkierron raja ei ole selkeä. Tarvittaessa sen pitää riitauttaa yritysten tekemiä järjestelyjä.

 Tiedämme datamassan hyödyntämisen olevan verotarkastuksessa keskeistä, mutta miksi Verohallinto on kuitenkin jälkijunassa datavarantojensa hyödyntämisessä?

Verohallinto on ryhtynyt kokeilemaan robotiikan käyttöä verotuksessa. Robotiikan hankintaan on allokoitu miljoona euroa tällä vuosikymmenellä. Robotit ovat ohjelmistoja, jotka ohjelmoidaan tekemään verohallinnon rutiinitöitä. Sellaisia löytyy esimerkiksi verotarkastuksessa ja muutosverotuksessa.

LÄHDE: Remes, Matti - Haapio, Samppa (2017) Digitalisaatio pitää verottajan virkeänä, Tilisanomat 6, 14–19.

Ei kommentteja: